• Volg ons op Telegram https://t.me/kanaalNBZO

Voedsel uit de regio

De afgelopen decennia is onze grond door intensieve landbouw en pesticiden ernstig vervuild geraakt. Zo bevatten aardbeien en appels de meeste pesticiden. Tegenwoordig kopen mensen voedsel van over de hele wereld, wat een negatief effect op het milieu heeft. Tot slot, het voedsel wat we verbouwen is vaak genetisch gemanipuleerd. De plantjes zijn hierdoor eenjarig waardoor de zadenindustrie business kan blijven produceren en verkopen.

Voedsel wordt schaars en gemanipuleerd

Het geloof dat zelf voedsel verbouwen tijdrovend en ingewikkeld is en de behoefte om in elk seizoen alle groente- en fruit soorten goedkoop en liefst voorgesneden te kopen, maakt dat we steeds afhankelijker worden van internationale voedselketens. In deze ketens staat efficiëntie voorop, waardoor er allerlei manipulaties nodig blijven om snel en goedkoop te produceren. Veranderingen in een (politiek) klimaat en uitkoop van boeren, maakt deze afhankelijkheid alleen maar groter.

Welke verandering is nodig?

Nieuw Brabant Zuid-Oost wil wat doen aan de afhankelijkheid. Ons doel is om overvloed te creëren, wij geloven in ‘food for free’ en we willen consumenten leren te produceren. Met een beetje kennis kun je wel 300 kilo groenten uit 40m2 moestuin halen.

Indien consumenten hun voedsel blijven kopen, willen we graag dat ze dat lokaal doen. Hiervoor is het belangrijk dat boeren hun lokale aanbod kunnen blijven doen, met hulp van deze consumenten.

Ook willen we voedselgronden herstellen (regenereren) en het aantal stappen in de voedselketen reduceren. Hierdoor herstelt niet alleen de biodiversiteit, voedsel-veiligheid en ecologie in de regio maar er ontstaat ook overvloed door zelf voedsel te telen/verbouwen. Voedsel vanuit herstelde grond bevat gemiddeld 15% meer vitamines 

Hoe doen we dat?

Vanuit de werkgroep Voedsel leren we leden van de coöperatie en mensen in de regio hoe zij dichter bij de natuur kunnen komen te staan, welke keuzes ze kunnen maken in vormen van moestuinieren en wat moeder natuur biedt aan voedsel:

Ook hebben we een Moestuin Community waar moestuinierders elkaar treffen en ervaringen delen. Zodra je meedoet met de cursus, wordt je onderdeel van deze community.

Wil je zelf al wat doen?

Kijk dan op de lijst van biologische boeren en winkels in deze regio, zodat je alvast start met het verkorten van de voedselketens.

Nieuw Brabant Zuid Oost I Nederland

Website: www.nieuwbrabantzuidoost.nl

Nieuw Brabant Zuid Oost is opgericht door burgers voor burgers zonder winstoogmerk en als coöperatie ingeschreven bij de KVK onder nummer 00000000000